Spring naar content
Rijkswaterstaat

De langste landtunnel van Nederland: De Gaasperdammertunnel

In opdracht van Rijkswaterstaat realiseert consortium IXAS Zuid-Oost (Ballast Nedam, Fluor, Heijmans
en 3i Infrastructure) de langste en één van de breedste landtunnels van Nederland.

Uitvoeringsperiode: 2015 – 2020
Inschrijfsom: ca. 700 miljoen Euro inclusief 20 jaar beheer en onderhoud.

De landtunnel wordt gesitueerd in de rijksweg A9 en maakt onderdeel uit van het megaproject Schiphol-Amsterdam-Almere(SAA). Het traject van SAA is ca. 60km lang en loopt via de A9-A10-A1 en A6. Met een lengte van 3.024 meter wordt deze landtunnel de langste van Nederland, tevens is deze landtunnel de op één na breedste tunnel van Nederland met een breedte van 73 meter. Alleen de tunnel bij Leidschen Rijn (A2) is met 76 meter iets breder. De Gaasperdammertunnel krijg 5 buizen met een totaal van 11 rijstroken (en 2 voor reservering). De buitenste buizen krijgen elk 3 rijstroken, de binnenste buizen krijgen elk 2 rijstroken(elk een reservering van één rijstrook), de middelste buis is een wisselstrook voor in de ochtend en avond en krijgt 1 rijbaan. De lengte van de buizen variëren van 500 tot 3.000 meter. Hiermee wordt de doorstroming en reistijd aanzienlijk verbeterd en tegelijkertijd ook de leefbaarheid van de omliggende bewoners. Boven de tunnel komt namelijk een groot park, twee keer zo groot als het Vondelpark.

Infraconcepts heeft mede dankzij de expertise op het gebied van Rijkswaterstaat materialen in combinatie met de service, betrouwbaarheid en het innovatieve vermogen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het ontwerpteam. Infraconcepts heeft veel ervaring opgedaan bij eerdere tunnelconcepten met projecten zoals de Ketheltunnel(A4 Delft-Schiedam) en de Koning Willem-Alexandertunnel (A2 Maastricht). Infraconcepts levert als system integrator alle benodigde glasvezel telecommunicatie- en databekabeling en bijbehorende componenten.

Uniek aan dit project is dat naast de standaard 144-voudige backbone VICnet kabel ook een Direct Burried multiductysteem aangelegd wordt waarin 12-voudige minikabels geblazen worden voor het Lokale Transmissie Netwerk. Alle glasvezellades en data patchpanelen zijn vooraf geassembleerd en worden bij de panelenbouwers afgeleverd. Hierdoor worden ze vooraf in de kasten gemonteerd in een schone en rustige omgeving wat tevens een aanzienlijke tijdwinst oplevert.

Met het projectteam wordt voortdurend overleg gehouden over de planning zodat de materialen “just in time” geleverd worden zodat er tijdens de werkzaamheden geen stagnatie optreed.

Waar kunnen we jou mee helpen?

Elk glasvezelnetwerk heeft zijn eigen dynamiek. Elk project zijn eigen uitdagingen en verlanglijstje. We luisteren naar jouw verhaal. Denken mee vanaf het eerste ontwerp. Door de juiste vragen te stellen, vinden we als system integrator de beste oplossing voor jouw specifieke vraag.