Spring naar content
ECO-Oostermoer

Een hypermodern FTTH-glasvezelnetwerk in het buitengebied van Drenthe

Een blijvende, eerlijke breedbandverbinding is van essentieel belang voor de kwaliteit van leven van onze omgeving en daarom neemt ECO-Oostermoer het heft in eigen hand.

ECO-Oostermoer is een coöperatie die initiatieven in de regio stimuleert en faciliteert. Zo ook het initiatief om het buitengebied van deze regio te voorzien van een hypermodern glasvezelnetwerk tot in iedere woning. Het is een proeftraject waarmee ECO-Oostermoer wil laten zien dat de uitgangspunten werken en een betaalbaar breedbandinternet daadwerkelijk haalbaar is. De provincie Drenthe ondersteunt het project met een lening.

Leefbaarheid vergroten

De reden van dit initiatief heeft te maken met de krimp van het aantal inwoners in de regio omdat de leefbaarheid in een neerwaartse spiraal dreigt te raken. Vaak worden bepaalde voorzieningen opgeheven waardoor het minder aantrekkelijk wordt zich hier te vestigen en waardoor tenslotte ook steeds meer mensen weg zullen trekken. ECO-Oostermoer wil deze neerwaartse spiraal doorbreken. De aanleg van een (breedband) glasvezelinfrastructuur is een goede mogelijkheid hier iets aan te doen en zo de leefbaarheid weer op een goed niveau te brengen.

Economische ontwikkeling

De toegang tot glasvezel is erg belangrijk voor de leefbaarheid en economische ontwikkeling van het gebied. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk om digitale zorgondersteuning te kunnen aanbieden, het gebruik van een tablet op scholen te stimuleren en de mogelijkheden tot thuiswerken te vergroten. Met een dergelijke infrastructuur is snel internet, digitale televisie en telefonie van hoge kwaliteit voor iedereen beschikbaar.

Glasvezelconcept voor het buitengebied

Op 19 februari 2016 werd het startsein gegeven voor de aanleg van het Fiber to the Home (FTTH) glasvezelnetwerk voor de bewoners in het buitengebied van Eexterzandvoort en Gieterzandvoort (gemeente Aa en Hunze). Het ontwerp en de realisatie van het netwerk is in handen van Vidyn uit Harderwijk. Infraconcepts heeft als System Integrator glasvezelnetwerken haar bijdrage geleverd aan de uitrol van haar glasvezelconcept voor het buitengebied. Een van de speerpunten hierbij waren de kostprijs per woning en de flexibiliteit en schaalbaarheid van het netwerk om het aansluiten van toekomstige klanten mogelijk te maken.

Geslaagd proeftraject

Het project is succesvol en naar tevredenheid afgerond. Vanuit dit startgebied vindt de verdere uitrol plaats naar omliggende gebieden. Ambassadeurs zijn momenteel actief in verschillende dorpen in Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Tynaarlo om de interesse te peilen in het eigen dorp. Zodra meer dan 65% van de bewoners in een aaneengesloten gebied van ca. 1.000 adressen willen instappen, kan de uitbreiding van het netwerk verder worden opgepakt.

Waar kunnen we jou mee helpen?

Elk glasvezelnetwerk heeft zijn eigen dynamiek. Elk project zijn eigen uitdagingen en verlanglijstje. We luisteren naar jouw verhaal. Denken mee vanaf het eerste ontwerp. Door de juiste vragen te stellen, vinden we als system integrator de beste oplossing voor jouw specifieke vraag.