Spring naar content
TenneT

“The Last Mile”; 279 TenneT hoogspanningsstations gekoppeld aan 21 glasvezelringen

TenneT, beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, heeft het besluit genomen om in totaal 279 hoogspanningsstations aan te sluiten op 21 glasvezelringen. Het project getiteld: ‘’The Last Mile’’ was geboren. Een logistieke puzzel waarbij materialen tijdig op locatie moeten zijn. Tennet en Infraconcepts sloegen de handen ineen om deze uitdaging tot een goed eind te brengen.

Infraconcepts solutions

Voor het succesvol uitrollen en bouwen van ‘’The Last Mile’’ heeft TenneT gebruik gemaakt van de diensten van Volker Wessels Telecom (VWT). Infraconcepts ontzorgde het project met behulp van strakke tijdsplanningen en het vervullen van een adviserende rol met betrekking tot te gebruiken materialen (ruim 900 kilometer glasvezelkabel en diverse componenten). Dit alles met uiteindelijk doel, het tijdig leveren van de juiste producten op de juiste locatie (JIT). Volgens dit principe dienen materialen niet te vroeg maar ook zeker niet te laat op locatie te worden geleverd. Hierbij wordt rekening gehouden met de voortgang van het project en de wensen van de klant.

Glasvezel versus koper

Tot voor kort maakte TenneT gebruik van huurlijnen met een overwegend op koper gebaseerde infrastructuur. Door te kiezen voor een glasvezel netwerk in eigen beheer heeft. TenneT een toekomst vaste infrastructuur aangelegd. Vervolgens zijn alle 110- en 150 kV hoogspanningsstations hier direct op aangesloten. Resultaat is een nieuw, passief en betrouwbaar glasvezelnetwerk voor de communicatie tussen diverse hoogspanningsstations, het bedrijfsvoeringscentrum en camerabeelden voor de meldkamer. Bij elk station wordt de verbinding redundant aangelegd, zodat bij een enkelvoudige storing in het netwerk de verbinding in stand blijft. Door de uitbreiding van het glasvezelnetwerk ziet TenneT ook kansen om de gecreëerde infrastructuur in de toekomst in te gaan zetten voor andere doeleinden.

Waar kunnen we jou mee helpen?

Elk glasvezelnetwerk heeft zijn eigen dynamiek. Elk project zijn eigen uitdagingen en verlanglijstje. We luisteren naar jouw verhaal. Denken mee vanaf het eerste ontwerp. Door de juiste vragen te stellen, vinden we als system integrator de beste oplossing voor jouw specifieke vraag.