Spring naar content
VolkerWessels 

Vandaag een natuurgebied, morgen RetroPop; databehoefte van 17.500 bezoekers

Je gaat naar een festival om met je vrienden te genieten. Alle mooie momenten die je daar meemaakt wil je ook delen met vrienden die er niet bij konden zijn. Iedereen verzendt steeds meer data en vindt het vanzelfsprekend altijd en overal verbonden te zijn. Het plaatsen van mobiele masten alleen volstaat dus ook op grote festivals niet meer. Ook bij RetroPop in Emmen is het de laatste jaren gebleken dat het werken met masten alleen niet meer toereikend was voor het dataverkeer van de 17.500 bezoekers en de organisatie. Het festival is daarom tijdens de editie van 2016 gebruik gaan maken van een glasvezelring om stabiele connecties met voldoende bandbreedte te kunnen garanderen.

Connectiviteit is een eerste levensbehoefte

Het festivalterrein ligt echter in een natuurgebied met strenge regels en voorwaarden. Gezien de geografische ligging is er meer dan drie kilometer glasvezel aangelegd vanuit het dichtstbijzijnde distributiepunt van Reggefiber. VolkerWessels Telecom en Infraconcepts werkten samen een volledig ondergronds concept uit waarbij tijdens de opbouw van RetroPop alle databehoevende partijen werden ingekoppeld. VolkerWessels TeIecom zorgde vervolgens voor de beschikbaarheid van connectiviteit voor services zoals free WiFi, PIN-automaten en live-coverage uitzendingen. Na dagen van extreem datagebruik gingen alle dataputten weer dicht en kon iedereen weer genieten van de stilte van het natuurgebied rond Emmen.

Opvallende innovaties

Het eventconcept dat Infraconcepts en VolkerWessels Telecom uitwerkten houdt rekening met de flexibiliteit- en schaalbaarheidbehoefte van het event. Een onmisbaar product hierin is de nieuwe Mini Optical Terminal Enclosure (mini-OTE) die deel uitmaakt van het complete hardened connectivity concept. Een unieke oplossing voor FTTX-infrastructuren waarop veel sneller nieuwe gebruikers en diensten kunnen worden aangesloten. In het hardened connectivity eventconcept spelen tevens robuuste kabels voor buiten gebruik (geen extra bescherming nodig) en connectoren een grote rol. Deze kabels zijn sneller te installeren en hebben een lagere onderhoudsbehoefte. De robuuste optische connectoren zijn gehard en bestand tegen onder andere extreme temperaturen, vochtigheid en UV-straling; perfect voor (semi-)permanente projecten als buitenfestivals. Hiermee kan RetroPop ook de komende jaren weer een razendsnel netwerk realiseren voor bezoekers en organisatie.

Waar kunnen we jou mee helpen?

Elk glasvezelnetwerk heeft zijn eigen dynamiek. Elk project zijn eigen uitdagingen en verlanglijstje. We luisteren naar jouw verhaal. Denken mee vanaf het eerste ontwerp. Door de juiste vragen te stellen, vinden we als system integrator de beste oplossing voor jouw specifieke vraag.